img-fluid

Образователни центрове

С. Згурово 

„Старата ковачница“,

Заповядайте в туристически комплекс „Старата ковачница“, подходящ за любителите на селския туризъм и спокойствието.

Комплексът се намира в Западна България в китното селце Згурово, област Кюстендил, само на около 90км. от София или иначе казано на около час и половина път с автомобил. 

Ако искате да се полюбувате на красотата на българската природа, да се докоснете до нашите корени, да избягате от шума и стреса на големия град и да се отдадете на уединение, затвореният комплекс „Старата ковачница “е точното място за вас и вашето семейство, близки и приятели.

Сред китната овощна градина на комплекса се разполагат три къщи – РАБОТИЛНИЦАТА НА ДЯДО, КУХНЯТА НА БАБА и ОДАЯТА НА МОМАТА. Самите те са построени през 19 век., били са средище на занаятчии. Именно заради това е пресъздадена автентичната ковачница, такава каквато е била преди години.

Всяка къща е с по 2 етажа, разполага с механа – трапезария на приземния етаж, обурудвана с камина и кухненеска посуда, горните етажи са с по три спални и общ санитарен възел с баня, локално парно и бойлер. 

Допълнителни удобства – удобен паркинг, тревно волейболно игрище, 2 барбекюта и автентична фурна. Съвсем близо до комплекса се намира девически манастир от 10-ти век "Свети Лука", откъдето гледката над околността е впечатляваща. Селцето разполага и с малко хранително магазинче. А в самия комплекс се намира този малък храм:

Атмосферата е неописуемо приказна. Вечер можете да се насладите на небосклона обсипан с безброй звезди:

Екскурзии и забавления:

В близост до затворени комплекс „Старата Ковачница“ се намира гр. Кюстендил – овощната градина на България, градче, което въплъщава в себе си природа, минерални извори и богато културно – историческо наследство. Възможните туристически обекти за посещение са: Художествена галерия Владимир Димитров-Майстора, Исторически музей Кюстендил, Крепостта Хисарлъка, Църквата „Св. Георги“, Пиргова кула и други.

Градът е известен още и с черешовите си градини и най-сладките черешки в България – факт, в който можете да се убедите и сами, ако го посетите в края на юни, когато се провежда „Празникът на черешата“.

Линк за по – любопитните с допълнителна информация: http://kustendil.com/bg/landmarks

Линк за повече снимки на комплекс  „Старата Ковачница“ - тук

Нашите партньори